'O' IS FOR OLIE

Tuesday, November 20, 2012

RESIPIKU : SAMBAL JERING


Jangan cakap uols tk makan jering...nnt dulu...cuba dulu resipi aku ni..KOMPOM nok !! Ko mesti suke punye...errmmm lazat...menjilat kuali...huhu

BAHAN-BAHAN

Jering tumbuh (yg ade mcm akar2 kuar kt buah jering tu) belilah dalam sekilo ke
Cili hidup ( sukatannya sebanyak mana jering sebayak itu lah cilinya )
Cili padi yang kaw2 pedas ( suka ati kalo nak pedas letak lebih )
Ikan bilis sesuka hati byk mana nak ( digoreng )
Bawang besar ( sukatan sama mcm cili dan jering )
Gula garam & asam keping
Minyak ( banyak )

CARA-CARANYA

1. Rebus jering sampai lembut (buang le kulitnya dulu ye) then ketepikan
2. Blendkan cili hidup, cili padi dan bawang besar ( jgn risau kalo nmpk mcm byk sbb dah tumis nnt dia makin kering)
3. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis kemudian ketepikan
4. Sementara tu potong jering tadi ...agak2 ye..jgn tebal sgt jgn nipis sgt
5. Goreng jering yg dah dipotong tu..jgn terlalu lama...agak2 lah ye. Angkat dan ketepikan
6. Tumis bahan yang diblend tadi ke dalam minyak yg sama. Kalo minyak sikit tambah lagi...biar banyak baru sambal jadi cantik berkilat. Boleh toskan minyak yg lebih tu bila dah siap nanti
7. Sambal tu dimasak dgn api sederhana. Jaga2 sket lantai dan dinding sbb dia melompat2..huhu
8. Kacau2 dan jgn lupa letak garam dan gula...rasa dulu...
9. Balik2kan sambal tu...tunggu dgn sabar ye sbb masak sambal ni lama sket... Sampai ko nampak kaler sambal tu dah agak2 merah hitam2 sket..pastu macam berkaca2 tu... tanda dah masak betul la tu..Pastu masukkan asam keping. Dalam sekeping or dua dah cukup.
10. Now masukkan jering kacau dan balik2kan lagi... Rasa lagi skali..
11. Bila dah agak2 bleh angkat, masukkan dalam mangkuk then taburkan ikan bilis tadi. Kalo masuk masa tgh goreng dalam kuali boleh jugek tapi lg best bila tabur je kat atas bila nk makan. Tak la hilang kerangupannye tu.. ok?
12. Dah boleh makan...dgn nasik panas2.. mmg TERBAEKKKK nok!







No comments:

Post a Comment